Вівторок, 30 Квітня, 2024

Історія хреста Мон-Руаяль у Монреалі

Гора Мон-Руаяль разом з парком, який розкинувся на її схилах, вважається популярним місцем для відвідування як місцевими, так і гостями міста. Пейзажі, що відкриваються з її вершини здатні викликати захоплення будь-кого, хто там знаходиться. Деталі – на сайті montreal-future.

На горі є багато різноманітних цікавих місць і локацій, у тому числі й хрест Мон-Руаяль – пам’ятник, що має релігійне та історичне підґрунтя. Подивитися на нього – одне з багатьох бажань людей, які приїжджають до Монреаля. І хоч усі намагаються потрапити поближче до нього, найгарнішим він являється на відстані, а особливо в вечірню пору, адже має чудове освітлення. Сяючий хрест по-особливому підкреслює атмосферу Монреаля та його красу.

Як і коли встановлювали пам’ятник на горі Мон-Руаяль

Історія хреста на горі Мон-Руаяль розпочинається у першій половині XVII ст. Тоді Монреаль являв собою поселення під назвою Віль-Марі, якому загрожувала руйнівна повінь. Засновник міста Монреаль, французький офіцер Поль Шомеді де Мезоннев неабияк переймався через це, молився Діві Марії, щоб та допомогла врятувати поселення. Натомість він пообіцяв встановити на горі хрест на її честь, якщо місто буде врятоване. На щастя, вода відступила, тож чоловікові потрібно було стримати свою обіцянку. У 1643 році він самостійно доніс великий дерев’яний хрест на гору Мон-Руаяль і встановив його там.

У 1870-х рр. виникла ідея встановити на горі новий хрест, який би прослугував значно довше та мав привабливіший вигляд. Ініціатором виступило товариство Сен-Жан-Батиста, яке було засноване та функціонувало з метою захисту інтересів франкомовного населення у Квебеці.

Сама ідея була сприйнята позитивно, але виникли фінансові складнощі. Тому новий хрест був повністю закінчений лише у 1924 році, коли знайшлися відповідні кошти для будівництва. Пам’ятник Мон-Руаяль представляє собою сталеву конструкцію висотою понад 30 метрів. Встановлено хрест на висоті 251 метр. Його видно практично з будь-якої точки Монреаля, труднощі в цьому можливі тільки під час непогоди, туману.

Хрест символізує як подяку Діві Марії за порятунок міста, так і прославлення Поля Шомеді де Мезоннева, який залишив яскравий слід в історії Монреаля. Це важлива пам’ятка міста, побачити яку приїжджають охочі з різних куточків світу.

У 1992 році, під час святкування 350-річчя заснування Монреаля, на хресті була встановлена особлива пам’ятна дошка. Її особливість полягає у тому, що в неї вмонтовано капсулу часу. Там знаходяться написи дітей, їхні малюнки, що зображують місто у майбутньому. Це послання для наступних поколінь має бути відкрите у 2142 році.

Освітлення пам’ятника

Вперше хрест на горі мон-Руаяль було освітлено у 1924 році. Тоді електрику надала безкошовно одна з монреальських компаній. Тоді довелося використовувати цілих 240 лампочок, щоб освітити пам’ятник. Під час Другої світової війни з метою економії електроенергії хрест освітлювався лише з одного боку.

Нова система освітлення була встановлена на початку 1990-х рр. Волоконно-оптична ілюмінація дозволила отримати яскравіше та якісніше освітлення, завдяки якому хрест зміг викликати більше зацікавлення у гостей Монреаля та стати однією з найцікавіших пам’яток у місті.

Характерно, що колір лампочок може змінюватися в залежності від важливих подій у Канаді чи світі. Наприклад, у звичайні дні хрест світиться білим, а коли помирає Папа Римський він стає фіолетовим. У літургії фіолетовий колір символізує скорботу. У день Івана Хрестителя лампочки світяться синім, а інколи в пам’ять про загиблих від СНІДу вони становляться червоними.

Отже, хрест Мон-Руаяль, що розташований з північно-східного боку однойменної гори, належить до найвідоміших і найпопулярніших пам’яток Монреаля. Його історія дуже довга та цікава, а вигляд не менш інтригуючий, тому побувати біля нього варто всім тим, хто хоче дізнатися більше про Монреаль і насолодитися природними краєвидами цього мегаполісу.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.